Παιδιά - Ενήλικες 

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η ύπαρξη ορθοδοντικών προβλημάτων στα παιδιά –τα οποία συνήθως είναι οφθαλμοφανή στους γονείς που αποφασίζουν να επισκεφθούν το ορθοδοντικό ιατρείο- είναι συνήθως πιο περίπλοκα απ' ότι νομίζουμε και δεν είναι μόνο αισθητικά.

Οι άνθρωποι συμβιβάζονται με την ιδέα ότι δεν μπορούν να είναι όλα τέλεια, αλλά όταν έρχονται στον ειδικό που τους εξηγεί ότι οι βασικές λειτουργίες του στόματος επηρεάζονται από την κακή θέση των δοντιών και την άσχημη σύγκλειση των γνάθων, τότε κατανοούν και καταλαβαίνουν ότι όλα έχουν σχέση μεταξύ τους: η φώνηση, η αναπνοή, η κατάποση ή η θέση που θα πάρουν τα δόντια και οι γνάθοι του ασθενούς, που θα υποβληθεί σε θεραπεία.

Καλό θα είναι οι ασθενείς να προσέρχονται και να ξεκινούν θεραπεία στην εύπλαστη ηλικία των 7-10 ετών, κατά την οποία οι ορθοδοντικοί μπορούν να επέμβουν στην ανάπτυξη των γνάθων. Γι' αυτό χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες μέθοδοι σε αυτήν την ηλικία (εξωστοματικές δυνάμεις που εφαρμόζονται τόσο στην πάνω όσο και στην κάτω γνάθο) για να μην χρειαστεί αργότερα στην εφηβεία να γίνουν εξαγωγές μονίμων δοντιών – συνήθως εξάγονται οι πρώτοι μόνιμοι προγόμφιοι της πάνω και της κάτω γνάθου- όταν έχουμε έντονο συνωστισμό.

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Στους ενήλικες τα αποτελέσματα είναι επίσης πολύ καλά, όταν είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν και να κάνουν μερικές θυσίες για κάποιο σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Βέβαια μερικές φορές δεν βοηθάει η κατάσταση των ουλών τους, ή κάποιες εξαγωγές ή εμφράξεις των δοντιών που ήδη έχουν γίνει.

Πάντως είναι σίγουρο ότι και σε μεγάλη ηλικία έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από πλευράς αισθητικής και επίτευξης σωστής σύγκλεισης των δοντιών. Πολλές φορές μπορούμε να έχουμε μία πολύ σημαντική βελτίωση και αυτό σίγουρα είναι μια επιτυχία.

Για τη διόρθωση των οδοντογναθικών ανωμαλιών χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, τα οποία προμηθευόμαστε από εταιρείες του εξωτερικού, όπου και κατασκευάζονται. Αυτά είναι τα brackets (οι βάσεις που προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών) και οι δακτύλιοι (κυρίως στους γόμφιους πίσω) αλλά και σύρματα εύκαμπτα ή άκαμπτα που προσαρμόζονται και περνιούνται μέσα στις βάσεις, βοηθώντας/επιτρέποντας τη μετακίνηση των δοντιών.

Υπάρχουν λευκά ή μεταλλικά brackets όπως λευκά η μεταλλικά σύρματα και ο ασθενής διαλέγει ποια επιθυμεί.